PROSTAT
KANSERİ VE SIZMA ZEYTİNYAĞI İLİŞKİLERİ
Gerek prostat kanseri hastalar
ve gerekse bu hastalıktan korunmak için Prostate Cancer Foundation (PCF) tarafından yapılan çalışmalar,
ekstra sızma zeytinyağı tüketimini önermektedirler. Prostat Kanseri Vakfı
tarafından önerilen bitki esaslı diyetlere sızma zeytinyağı ilavesinin hem
arzulanan kilo kaybına neden olmakta ve hem de antikanser özellikli
bileşiklerin emilmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle prostat kanserinden
korunmak ve var olan hastalığın ilerlemesini engellemek için ekstra sızma
zeytinyağı kullanımı önerilmektedir.
Ayrıca fazla kilolu
olmanın hastalığın önceden tahmini açısından büyük yaşam riski oluşturduğu bu
çalışmalarda özellikle vurgulanmaktadır. Bu nedenledir ki bitki esaslı
zeytinyağı ile hazırlanacak diyetler tavsiye edilmektedir.
Vakıf ayrıca karotenoid
içeriği yüksek ve glukozinolat bakımından zengin (lahana, hardal, yabanturpu
gibi) olan meyve ve sebzelerin tüketimini güçlü kanser koruma özellikleri
bakımından önermektedir. Ancak burada dikkat edilecek nokta bu sebzelerle
hazırlanacak yemeklerin sızma zeytinyağı ile hazırlanması gereğidir. Çünkü
brokoli, lahana gibi antikanser özelliğini veren karotonoidler su bazlı
hazırlanan diyetlerde kısmen kaybolmakta ve glikozinolatların emilmesi içinde
zeytinyağına olan gereksinmedir. Bu nedenlerle kanser riskini ve ilerlemesini
azaltmak için etkili diyet tavsiyelerinde karotenoid ve glikozinolatların
emilimini en üst düzeye çıkarmak için sağlıklı zeytinyağı önerilmektedir.
Çalışma, ayrıca geleneksel
zeytinyağı ile zenginleştirilmiş Akdeniz diyeti tüketen Yunanistan, İspanya
gibi ülkelerde erkeklerde düşük prostat kanseri oranları görüldüğünü
vurgulamaktadır.
Çalışmada ilginç olan
nokta ise eskiden beri Ege bölgesinde (Özellikle Körfezde) yaygın olarak yerli
halk tarafından uygulanan her gün bir miktar (bir yemek kaşığı) sızma
zeytinyağının hiçbir şey katılmadan içilmesidir. Nitekim bu çalışmada da her
gün 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı tüketilmesi özellikle vurgulanmış olmasıdır.
Çalışmada, insülin açlığı
ve prostat kanseri gelişimi arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Hem kan şekeri, hem de insülin direncinin kanser ölümlerinde etkin olduğu bilinmektedir.
Yukarıda vurgulandığı gibi kanserden korunmak ve hastalığın tedavisi için günlük
sızma zeytinyağı tüketiminin yararlı olduğu unutulmamalıdır.
Çalışmalar yiyeceklerin
zeytinyağı içinde hazırlanmasının, sadece üzerine zeytinyağı dökülmesinden daha
sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ayrıca zeytinyağı ile hazırlanan sebzelerin
fenol içeriğinin suda pişirilmeye göre daha fazla olduğu saptanmıştır.
ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZİN
ÇOK SAĞLIKLI OLDUĞUNU UNUTMAYALIM VE SAĞLIĞIMIZ AÇISINDAN MÜMKÜN OLDUĞUNCA
FAZLA TÜKETMEĞE ÖZEN GÖSTERELİM.
Yalnız burada çok önemli
bir ayrıntıyı özellikle dikkatinize sunmak isterim. Çünkü bu konuda
kamuoyumuzun pek bilgili olduğunu söylemek zordur. Burada ve
zeytinyağlılarımızda önerilen yağ sızma
zeytinyağıdır. Hiçbir zaman rafine ile eşdeğerde değildir. Sızmada kimyasal
bir işlem yokken, rafine zeytinyağı kimyasallarla yenilebilecek duruma getirilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder