29 Kasım 2017 Çarşamba

PROSTAT KANSERİ VE SIZMA ZEYTİNYAĞI İLİŞKİLERİ


Gerek prostat kanseri hastalar ve gerekse bu hastalıktan korunmak için Prostate Cancer Foundation (PCF) tarafından yapılan çalışmalar, ekstra sızma zeytinyağı tüketimini önermektedirler. Prostat Kanseri Vakfı tarafından önerilen bitki esaslı diyetlere sızma zeytinyağı ilavesinin hem arzulanan kilo kaybına neden olmakta ve hem de antikanser özellikli bileşiklerin emilmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle prostat kanserinden korunmak ve var olan hastalığın ilerlemesini engellemek için ekstra sızma zeytinyağı kullanımı önerilmektedir.
Ayrıca fazla kilolu olmanın hastalığın önceden tahmini açısından büyük yaşam riski oluşturduğu bu çalışmalarda özellikle vurgulanmaktadır. Bu nedenledir ki bitki esaslı zeytinyağı ile hazırlanacak diyetler tavsiye edilmektedir.
Vakıf ayrıca karotenoid içeriği yüksek ve glukozinolat bakımından zengin (lahana, hardal, yabanturpu gibi) olan meyve ve sebzelerin tüketimini güçlü kanser koruma özellikleri bakımından önermektedir. Ancak burada dikkat edilecek nokta bu sebzelerle hazırlanacak yemeklerin sızma zeytinyağı ile hazırlanması gereğidir. Çünkü brokoli, lahana gibi antikanser özelliğini veren karotonoidler su bazlı hazırlanan diyetlerde kısmen kaybolmakta ve glikozinolatların emilmesi içinde zeytinyağına olan gereksinmedir. Bu nedenlerle kanser riskini ve ilerlemesini azaltmak için etkili diyet tavsiyelerinde karotenoid ve glikozinolatların emilimini en üst düzeye çıkarmak için sağlıklı zeytinyağı önerilmektedir.
Çalışma, ayrıca geleneksel zeytinyağı ile zenginleştirilmiş Akdeniz diyeti tüketen Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde erkeklerde düşük prostat kanseri oranları görüldüğünü vurgulamaktadır.
Çalışmada ilginç olan nokta ise eskiden beri Ege bölgesinde (Özellikle Körfezde) yaygın olarak yerli halk tarafından uygulanan her gün bir miktar (bir yemek kaşığı) sızma zeytinyağının hiçbir şey katılmadan içilmesidir. Nitekim bu çalışmada da her gün 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı tüketilmesi özellikle vurgulanmış olmasıdır.
Çalışmada, insülin açlığı ve prostat kanseri gelişimi arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Hem kan şekeri, hem de insülin direncinin kanser ölümlerinde etkin olduğu bilinmektedir. Yukarıda vurgulandığı gibi kanserden korunmak ve hastalığın tedavisi için günlük sızma zeytinyağı tüketiminin yararlı olduğu unutulmamalıdır.
Çalışmalar yiyeceklerin zeytinyağı içinde hazırlanmasının, sadece üzerine zeytinyağı dökülmesinden daha sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ayrıca zeytinyağı ile hazırlanan sebzelerin fenol içeriğinin suda pişirilmeye göre daha fazla olduğu saptanmıştır.
ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZİN ÇOK SAĞLIKLI OLDUĞUNU UNUTMAYALIM VE SAĞLIĞIMIZ AÇISINDAN MÜMKÜN OLDUĞUNCA FAZLA TÜKETMEĞE ÖZEN GÖSTERELİM.
Yalnız burada çok önemli bir ayrıntıyı özellikle dikkatinize sunmak isterim. Çünkü bu konuda kamuoyumuzun pek bilgili olduğunu söylemek zordur. Burada ve zeytinyağlılarımızda önerilen yağ sızma zeytinyağıdır. Hiçbir zaman rafine ile eşdeğerde değildir. Sızmada kimyasal bir işlem yokken, rafine zeytinyağı kimyasallarla yenilebilecek duruma getirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder