Körfezde erken hasat zeytin yağını tatmak için az bir
zamanımız kaldı. Eğer sizlerde benim gibi zeytinyağı tutkunu iseniz 15 Ekimden
itibaren Kasım ayı sonuna kadar bir şekilde körfez ile ilişkiniz olması
gerekir. Ben ülkemizde zeytinyağı üretilen birçok yöresinin erken hasat, genç
ve olgun zeytinyağlarını tatmış bir kişi olarak, Körfezin zeytin yağını ayrı
tutarım. Peki diğer yörelerin zeytinyağları kötü mü? Hayır, onları da büyük bir
keyifle yememe karşın, körfezin zeytinyağı gerek kahvaltı ve gerekse yemeklere
tat ve koku bakımından çok daha büyük bir zenginlik katmaktadır. Örneğin
körfezin erken hasat zeytin yağını kahvaltılarınızda tüketirken, sanki
ekmeğinizi zeytine bandırmışsınız gibi meyvenin tüm tat ve nefasetini damağınızda
hissedersiniz.
Ama ne yazık ki, erken hasat zeytinyağı da genç yağlar
gibi uzun süre saklanamaz ve bu nedenle ancak belirli takvimler içinde taam
edilmesi gerekir. Ayvalıklı bir gurmenin erken hasadı daha uzun süre sofranızda
bulundura bilmeniz için yaptığı bir öneriyi daha önce sizlerle paylaşmıştım.
Erken hasat zeytinyağı takriben Ekim ayı ortalarında
üretilmeğe başlanır ve bu işlemin Kasım ayı sonuna kadar devam etmesi gerekir.
Peki, daha sonraki yağları nasıl tanımlayabiliriz? Şunu açıkça ifade edeyim ki,
Aralık ve Ocak aylarında üretilen genç yağlar da erken hasat zeytinyağları
kadar kahvaltınız ve salatalarınızda, özellikle Ege ot haşlamalarında yalnızca
limon ile tüketilmesi, zeytinyağı tutkunları için ayrı bir damak ziyafetidir.
Erken hasat zeytinyağı genelde yeşil zeytin meyvelerinde
üretildiği için yeşil, hatta koyu yeşil sütümsü bir renge sahiptir. Kokusunu,
zeytin meyvesinin tüm özelliklerini içerecek şekilde sizlere sunacaktır. Tadı
erken hasat olduğu için hafif acımsı olabilir, ancak damağa o doyumsuz zevki
sunan ögelerinden, belki de en önemlisi bu acılığıdır. Yalnız her erken
üretilen zeytinyağı bu karakterleri içermez. Üretime alınacak meyvenin olum
döneminde büyük stresler yaşamaması gerekir. Bu nedenle erken hasat zeytinyağı
alırken, eğer bu konuda kendinizi yetersiz görürseniz mutlaka konuya hakim bir
kişiden yardım almanız, size bu tadı alma keyfinde büyük bir yardım olacaktır.
Erken hasat zeytinyağı körfez gibi bir bölgede gurme
turizmi bakımından büyük bir potansiyel olması gerekirken, Körfez ilçelerinin
bu konuda maalesef benim bildiğim ve duyduğum hiçbir faaliyetleri
bulunmamaktadır. Yalnız yerel yönetimler değil, turizm sektörü, lokanta gibi
işletmeler, ilçe ticaret odaları ve diğer ilgili kuruluşların, bölgede var olan
bu potansiyeli değerlendirmek için özel çabaları ve girişimleri olmalıdır.
Benim, erken hasat, genç ve olgun tüm zeytinyağlarını
tüketme alışkanlığımı da sizlerle paylaşmak isterim. Bu alışkanlık
çocukluğumdan kalma olup, hala fırsat buldukça kendimi ödüllendirdiğim bir
şölendir. Bir dilim tam buğday ekmeği dilimi güzelce kızartıldıktan sonra çatal
ile üzerine delikler açılır. Ekmek dilimi daha sıcakken üzerine zeytinyağı
gezdirilerek ekmeğin bu yağı tamamen içmesi sağlanır. Yağlanmış ekmek dilimi üzerine tuz ve kırmızı
toz biber serpilir. Bu klasik yöntemi ben daha sonraları üzerine limon sıkarak
daha lezzetli hale getirdim. Yağlanmış ekmeğin baharatlar ile tatlandırılması
esasında kişisel bir olaydır. Burada kimyon, karabiber, acı pul biber veya
İtalyanların yaptığı gibi zeytinyağı gezdirme olayından önce ekmeğe sarımsak
sürülmesi gibi değişik tatlandırma şekilleri kullanılabilir. Güzel sızma
zeytinyağı bulduğunuzda bu yöntemi bir deneyim. Eminim ki sizlerin de hoşuna
gidecektir. Şayet bunu erken hasat zeytinyağı ile denerseniz memnuniyetiniz zirve
yapacaktır. Şimdiden afiyet olsun, yanında demli çayı da unutmayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder